Ruoka 1.0 on johdantokurssi ruokaan liittyviin opintoihin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Kurssi sisältää opintoja elintarvike-, ravitsemus-, maatalous- ja taloustieteistä.

Tavoite: Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on käsitys ruoantuotannon eri teknologioista, elintarvikkeiden raaka-aineista, kemiallisesta koostumuksesta ja siitä, miten prosessointi vaikuttaa elintarvikkeiden laatuun ja säilyvyyteen. Opiskelija ymmärtää myös ruoan merkityksen ravitsemuksen, talouden ja kestävän kehityksen kannalta.

Aikataulu: Kurssin voi suorittaa lukuvuoden 2022 - 2023 aikana itsenäisesti oman aikataulun mukaan. Kurssin suorittamiseen vaadittavat tentit ovat suoritettavissa 16.8.2022 lähtien. Kurssin laajuus, 2 op, vastaa noin 54 tunnin työskentelyä.

Suorittaminen: Kurssiin voi tutustua vierailijana, tai suorittaa kurssin rekisteröitymällä (tarkemmat ohjeet kurssisivuilta). Kun kurssin suorittamiseen vaadittavat tehtävät on suoritettu, kurssista voi saada opintosuorituksen (2 op) joko ilmottautumalla kurssille ETK-011 Sisussa (HY:n tutkinto-oiskelijat) tai Avoimen yliopiston kautta. Hyväksyttyyn opintosuoritukseen vaaditaan osioiden verkkotenttien suoritus sekä materiaalien ja aktivoivien tehtävien läpikäyminen. Lisätietoa Avoimen yliopiston opinnoista. 

Kurssi on maksuton.

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu hyvin lukiolaisille, ja lukio-opettajat voivat käyttää kurssin materiaaleja opetuksessa. Kurssi sopii myös johdantokurssiksi alan korkeakouluopintoihin. Kaikki aihepiiristä kiinnostuneet ovat tervetulleita kurssille.

Kurssin sisältö:

 

  1. Ruokajärjestelmä: ruokaketju, sivuvirrat, ruoan turvallisuus, elintarvikelainsäädäntö ja -valvonta
  2. Ruoantuotanto: kasvintuotanto, kotieläintuotanto, uudet ruoan tuotantomenetelmät, ruoantuotannon ympäristövaikutukset
  3. Elintarvikkeet: raaka-aineet, aistittava laatu, säilyvyys, elintarvikeinnovaatiot
  4. Ainesosat ja niiden reaktiot: ainesosat, reaktiot ja vuorovaikutukset
  5. Prosessointi: prosessointimenetelmät, pakkaaminen, lisäaineet
  6. Ravitsemus; ravitsemusfysiologia, kansanravitsemus
  7. Elintarviketalous ja kulutus: ruoka ja kestävyys, ruoan valinta, kotitalouksien kulutusmenot ja ruoka, ruokakulttuuri
  8. Elintarvikealan opiskelu ja ammatit

 

Kurssin vastuuhenkilö: Marina Heinonen
Ongelmia kurssin suorituksessa?

Miten Härtelö-tiimin jäsenet päätyivät opiskelemaan elintarviketieteitä Viikkiin, ja mitä mieltä he ovat opinnoista nyt?

Katso video alta. Lisää mielenkiintoisia ruokaan liittyviä videoita löydät Ruoka 1.0 -verkkokurssilla, tervetuloa tutustumaan!


 

Näin liityt kurssille:

  • Jos sinulla on jonkin suomalaisen korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen tunnus, kirjaudu sillä kohdasta "Kirjaudu" | Haka login.  Sitten lisää  itsesi kurssille kurssin etusivun oikeassa yläkulmassa olevan hammasrattaan kautta. Lue lisää Kirjaudu DigiCampukseen Haka-tunnuksilla.
  • Jos sinulla ei ole Haka-tunnusta, kirjaudu Google-tunnuksellasi tai luo itsellesi DigiCampuksen käyttäjätunnus ja kirjaudu sillä.
  • Voit myös katsoa kurssia vierailijana ilman käyttäjätunnusta. Tällöin et voi tehdä tehtäviä. Kirjaudu kohdasta "Kirjaudu vierailijana".

 

 

Kotiorganisaatio/hanke: Helsingin yliopisto