Inlärningsmål
Mat 1.0 är en introduktionskurs i livsmedelsrelaterade studier på agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. I kursen ingår matrelaterade studier om livsmedel, kost, jordbruk och ekonomi, och den lämpar sig även för gymnasieelever.
Efter avslutad kurs kommer du att ha en uppfattning av de olika teknologierna för livsmedelsproduktion, livsmedelsråvaror, kemisk sammansättning och hur bearbetning påverkar kvaliteten och hållbarheten i livsmedel. Du kommer även att förstå matens betydelse för kost, ekonomi och hållbar utveckling.
Målgrupp
Kursen lämpar sig som inledningskurs i högskolestudier. Kursen lämpar sig för även gymnasieelever och gymnasielärare kan använda kursmaterialet i sin undervisning. Alla som är intresserade av ämnet är välkomna att delta i kursen.
Anvisningar för gymnasieelever
Om du vill inkludera dina studieresultat i gymnasiestudierna kan du ta upp det med ditt gymnasium, till exempel studiehandledaren.
Utföra en kurs:
2 studiepoäng motsvarar cirka 54 timmars arbete. Godkänd prestation berättigar till 2 studiepoäng i Helsingfors universitets studieinformationssystem (se Anmälning till Öppna Universitet och registering av studieprestation).
Kursen är gratis för alla!
Kursens innehåll
- Livsmedelssystem: livsmedelskedjan – sidoflöden och matsvinn – livsmedelssäkerhet – livsmedelslagstiftning och kontroll
- Livsmedelsproduktion: växtproduktion – animalieproduktion – nya metoder för livsmedelsproduktion – livsmedelsproduktionens miljöpåverkan
- Livsmedel: råvaror – sensorisk kvalitet – hållbarhet – livsmedelsinnovation
- Ingredienser och deras reaktioner: ingredienser – reaktioner och växelverkan
- Processering: bearbetningsmetoder – förpackning – tillsatser
- Kosten: näringsfysiologi – folkhälsonäring
- Livsmedelsekonomi och konsumtion: mat och hållbarhet – kostval – hushållens konsumtionsutgifter och mat
- Studier och yrken inom livsmedelsbranschen
Kursanvarig: Marina Heinonen
Anvisningar för onlinekursen
Du kan delta i MOOC-kursen antingen anonymt som besökare eller registrera dig som deltagare.
Delta anonymt som besökare: Som besökare kan du bekanta dig med kursinnehållet och en del av materialet. Som besökare kan du inte delta i diskussioner, lämna in uppgifter eller få påteckning för studieprestation för kursen. Således visas en del av materialet, t.ex. uppgifter, inte utan registrering.
Delta som registrerad person: Som deltagare kan du se allt material på kursen, göra övningsuppgifter och tentor. Kursutförande kräver alltså registrering.
Gör så här för att registrera dig som deltagare:
- Skapa en inloggning i DigiCampus.fi här eller om du är universitetsstudent kan du logga in med ditt student-id via HAKA-login-knappen.
- Om du är examensstudent vid Helsingfors universitet, logga in på kursområdet med ditt HY-användarnamn.
- Logga in på DigiCampus.fi med användaruppgifterna.
- Hitta kursen i kursurvalet (Öppna kurser/MOOC). Välj Kursverktyg/Course Tools, Kursöversikt eller Kursinstrumentpanel/Course Dashboard och sedan: Registrera mig /Enrol me to this course.
OBS! Om du redan har skapat användaruppgifter i DigiCampus.fi kan du använda samma användaruppgifter i den här kursen. Se dock till att ansluta dig till just den här kursen (se avsnitt 3).
- Teacher
Tiina Kaarlehto