Kurssi avautuu 9/2023

Kurssin esittelyvideo: Miksi opiskella ympäristötaloustiedettä? 

Jokainen sukupolvi ansaitsee puhtaan ja terveen planeetan, johon rakentaa tulevaisuutensa. Ilmastonmuutos, merien happamoituminen ja monimuotoisuuden tuhoaminen vaarantavat elämän ehtoja ja jopa ravinnon tuotantoa. Muutos on saatava aikaan, mutta se vaatii uudenlaista osaamista. Tie kestävään yhteiskuntaan edellyttää luonnontieteen, taloustieteen ja politiikan yhdistämistä. Sitä tarjoaa ympäristötaloustiede, joka on kestävän kehityksen taloustiedettä.

Kurssilla
  • Täydennämme ja jäsennämme taloustieteen avulla lukion biologian, maatiedon ja yhteiskuntaopin tiedot uudeksi ajatteluksi, ympäristöpolitiikan teoriaksi.
  • Opimme EU:n ja Suomen ympäristöpolitiikan taustoista ja harjoittamisesta
Tarkastelutavat

  • Käytämme graafista ja verbaalista analyysia keskeisten tulosten johtamiseen ja havainnollistamiseen
  • Käytämme helppoja laskuesimerkkejä, joita varten riittää, kun osaa yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskua
  • Kurssiaineistona ovat videot sekä kirjallinen aineisto, joka löytyy netistä kurssisivuilta

Kurssin vastuuopettajana toimii ympäristöekonomian apulaisprofessori Lassi Ahlvik (lassi.ahlvik@helsinki.fi). Oppimisen tueksi käytämme myös Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan, professori Markku Ollikaisen lyhyitä videoklippejä.

        
Lassin kuvaMarkun kuva
  Video: Tutustu Lassiin                                        Video: Tutustu Markkuun


Lukiolaisille

Helsingin yliopisto tarjoaa sinulle ilmaisen verkkokurssin ympäristötaloustieteestä, jossa 

  • opit ympäristöongelmien ratkaisemista taloustieteen keinoin
  • suoritat Helsingin yliopiston opintopisteitä (3op tai 5op)
  • saat kosketuksen yliopistomaailmaan ja jatko-opintoihin

 Poikkitieteellinen ympäristötaloustieteen perusteet -kurssi

  •  Soveltaa talousteoriaa ilmastonmuutoksen hillintään, vesien suojeluun sekä muihin ympäristöön liittyviin teemoihin, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen sekä talouskasvun ja ympäristön väliseen suhteeseen.
  • Yhdistää maantieteen ja yhteiskuntatieteen oppiaineet, ja voi tukea valmistautumista ylioppilaskirjoituksiin. Maantieteen ylioppilaskirjoituksissa on kurssin  teemoista esillä Itämeren ravinnekuormitus ja talous sekä ilmastonmuutos.

Kurssin suorittaminen

  • Kurssi suoritetaan verkkotentillä, jonka arvostelusta huolehtii Helsingin yliopiston opetushenkilökunta.
  • Kurssisivuilta löytyvät videoluennot sekä muut kurssimateriaalit ja –tehtävät.
  • Verkkotentti järjestetään 4-5 kertaa kouluvuoden aikana. Julkaistut tenttiajakohdat löytyvät päävalikon Verkkotentit-osiosta.
  • Kurssin suorittaminen edellyttää tentin hyväksyttyä suorittamista ja ilmoittautumista Avoimen yliopiston kautta

Jos aloitat joskus opinnot Helsingin yliopistossa, tämän kurssin suoritus hyväksiluetaan yliopiston periaatteiden mukaisesti. Ympäristötaloustieteen johdantokurssi kuuluu tällä hetkellä Helsingin yliopiston Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelman perusopintoihin sekä Ympäristötieteiden kandiohjelman aineopintoihin, tai voit sisällyttää sen vapaavalintaisiin opintoihin missä tahansa muussa tutkinnossa.

Bonuksena: koe Helsingin yliopiston kampus-elämää ja osallistu luennoille

Opintojakso voidaan suorittaa kokonaan verkkokurssina koko kouluvuoden aikana. Vaihtoehtona on osallistua myös live-luennoille. Luentoja ei nauhoteta eikä streamata. Liveluentojen seuraamismahdollisuus on vain lisäetu, eikä ole tarpeellista kurssin menestyksekästä suorittamista varten.

Lisätiedot: Sally Weaver, (ye-mooc@helsinki.fi)


Liity kurssille ja aloita opiskelu!

Kurssille osallistuminen on maksutonta.

Näin liityt kurssille:

  • Jos sinulla on jonkin suomalaisen korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen tunnus, kirjaudu sillä kohdasta "Kirjaudu" | Haka login. Lue lisää Kirjaudu DigiCampukseen Haka-tunnuksilla.
  • Jos sinulla ei ole Haka-tunnusta, kirjaudu Google-tunnuksellasi tai luo itsellesi DigiCampuksen käyttäjätunnus ja kirjaudu sillä.
  • Voit myös katsoa kurssia vierailijana ilman käyttäjätunnusta. Tällöin et voi tehdä tehtäviä. Kirjaudu kohdasta "Kirjaudu vierailijana".

Kun haluat kurssista suoritusmerkinnän ja opintopisteet Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin, ilmoittaudu kurssin suoritettuasi Avoimeen yliopistoon. Ilmoittautumis- ja maksuohjeet ovat kurssin MOOC-ympäristössä. Kurssin opintomaksu on 45 eur  (3 op) tai 30 eur (2 op). Lukiolaisille kurssi on maksuton.

Kun olet täällä MOOC:issa osallistujana näet kaikki aineistot, saat käyttöösi luentovideot, voit tehdä tehtäviä, osallistua keskusteluihin sekä osallistua verkkotenttiin. Osallistujaksi rekisteröityminen tapahtuu seuraavasti:


Kotiorganisaatio/hanke: Helsingin yliopisto