Lukuvuonna 2023-24 harrastustoiminnan ohjaajille järjestetään OKM:n rahoittamaa pedagogisen osaamisen koulutusta, joka on saanut alkunsa vuonna 2022 osana kansallista lapsistrategiaa. Koulutus on suunnattu liikunnan, urheilun, taiteen, kulttuurin ja muiden harrastusten ohjaajille. Koulutus on kolmen opintopisteen laajuinen ja hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta saa todistuksen. Ensimmäiset toteutuskset koulutuksesta järjestettiin kesällä ja syksyllä 2022 ja lukuvuoden 2023-24 koulutukset vastaa sisällöltään aiemmin toteutettuja koulututuksia "Lapsen oikeus" -videomateriaaleilla täydennettynä.

Koulutuksen teemoina ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan laatu ja pedagogiikan kehittäminen sekä lapsen ja nuoren kehitysvaiheet. Koulutus vastaa kysymyksiin:

  • Miksi harrastaminen usein päättyy murrosiässä? Miten ohjaaja voi vaikuttaa tähän osaamisellaan?

  • Mikä merkitys ohjaajan pedagogisella osaamisella on lapsen hyvinvoinnille ja kehittymiselle?

  • Miten huomioida haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret?

  • Mitä on kulttuuritietoinen harrastustoiminta?

  • Mitä tarkoittaa lapsen ja nuoren yhdenvertainen oikeus harrastamiseen?

Näitä aiheita ja alan ajankohtaista tietoa käsitellään pedagogiikan, erityispedagogiikan, lapsen oikeuksien, psykiatrian, kasvatustieteen ja -psykologian sekä taide- ja liikuntakasvatuksen suomalaisten huippuasiantuntijoiden johdolla.

Koulutuksen järjestää Taideyliopiston Avoin kampus yhteistyössä  Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion, Lasten kulttuurikeskusten ja Olympiakomitean kanssa. Koulutuksen johtajana toimii professori emerita Inkeri Ruokonen.


Kotiorganisaatio/hanke: Taideyliopisto