Ruoka 1.0 on johdantokurssi ruokaan liittyviin opintoihin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Kurssi sisältää opintoja elintarvike-, ravitsemus-, maatalous- ja taloustieteistä.
Tavoite: Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on käsitys ruoantuotannon eri teknologioista, elintarvikkeiden raaka-aineista, kemiallisesta koostumuksesta ja siitä, miten prosessointi vaikuttaa elintarvikkeiden laatuun ja säilyvyyteen. Opiskelija ymmärtää myös ruoan merkityksen ravitsemuksen, talouden ja kestävän kehityksen kannalta.
Aikataulu: Kurssin voi suorittaa lukuvuoden 2024–2025 aikana itsenäisesti oman aikataulun mukaan. Kurssille voi kirjautua ja kurssin suorittamiseen vaadittavat tentit ovat suoritettavissa 15.8.2024 lähtien. Kurssin laajuus, 2 op, vastaa noin 54 tunnin työskentelyä.
Suorittaminen: Kurssiin voi tutustua vierailijana, tai suorittaa kurssin rekisteröitymällä (tarkemmat ohjeet kurssisivuilta). Kun kurssin suorittamiseen vaadittavat tehtävät on suoritettu, kurssista voi saada opintosuorituksen (2 op) joko ilmottautumalla kurssille ETK-011 Sisussa (HY:n tutkinto-oiskelijat) tai Avoimen yliopiston kautta. Hyväksyttyyn opintosuoritukseen vaaditaan osioiden verkkotenttien suoritus sekä materiaalien ja aktivoivien tehtävien läpikäyminen. Lisätietoa Avoimen yliopiston opinnoista.
Kurssi on maksuton.
Kohderyhmä: Kurssi soveltuu hyvin lukiolaisille, ja lukio-opettajat voivat käyttää kurssin materiaaleja opetuksessa. Kurssi sopii myös johdantokurssiksi alan korkeakouluopintoihin. Kaikki aihepiiristä kiinnostuneet ovat tervetulleita kurssille.
Kurssin sisältö:
- Ruokajärjestelmä: ruokaketju, sivuvirrat, ruoan turvallisuus, elintarvikelainsäädäntö ja -valvonta
- Ruoantuotanto: kasvintuotanto, kotieläintuotanto, uudet ruoan tuotantomenetelmät, ruoantuotannon ympäristövaikutukset
- Elintarvikkeet: raaka-aineet, aistittava laatu, säilyvyys, elintarvikeinnovaatiot
- Ainesosat ja niiden reaktiot: ainesosat, reaktiot ja vuorovaikutukset
- Prosessointi: prosessointimenetelmät, pakkaaminen, lisäaineet
- Ravitsemus; ravitsemusfysiologia, kansanravitsemus
- Elintarviketalous ja kulutus: ruoka ja kestävyys, ruoan valinta, kotitalouksien kulutusmenot ja ruoka, ruokakulttuuri
- Elintarvikealan opiskelu ja ammatit
Kurssin vastuuhenkilö: Marina Heinonen
Ongelmia kurssin suorituksessa?
Miten Härtelö-tiimin jäsenet päätyivät opiskelemaan elintarviketieteitä Viikkiin, ja mitä mieltä he ovat opinnoista nyt?
Katso video alta. Lisää mielenkiintoisia ruokaan liittyviä videoita löydät Ruoka 1.0 -verkkokurssilla, tervetuloa tutustumaan!
Kurssi avautuu 15.8.2024.
Näin liityt kurssille:
- Jos sinulla on jonkin suomalaisen korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen tunnus, kirjaudu sillä kohdasta "Kirjaudu" | Haka login. Kurssin etusivulla kohdassa Itserekisteröityminen lisää itsesi kurssille klikkaamalla painiketta "Lisää minut kurssialueelle" . Lue lisää Kirjaudu DigiCampukseen Haka-tunnuksilla. Jos sinulla on HY käyttäjätunnus, kirjaudu sillä.
- Jos olet Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelija kirjaudu kurssialueelle HY käyttäjätunnuksellasi.
- Jos sinulla ei ole Haka-tunnusta, kirjaudu Google-tunnuksellasi tai luo itsellesi DigiCampuksen käyttäjätunnus ja kirjaudu sillä.
- Voit myös katsoa kurssia vierailijana ilman käyttäjätunnusta. Tällöin et voi tehdä tehtäviä. Kirjaudu kohdasta "Kirjaudu vierailijana".
- Opettaja
Päivi Sorvali