Ohjattu verkkokurssi 30.10.-1.12.2023

Tämän päivän työelämässä suuri osa työstä on tiedolla työskentelyä, toimialasta riippumatta. Työntekijöitä kuormittavat keskeytykset ja häiriöt, tehtävästä toiseen hyppiminen, tietotulva, aikapaine, erilaiset järjestelmät ja jatkuva uuden oppiminen. Kognitiivisesti kuormittavat työolosuhteet ja toimintatavat pitää osata tunnistaa. Työterveyslääkäri voi yhdessä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon moniammatillisen tiimin kanssa auttaa vähentämään tarpeetonta aivokuormaa työssä.

Kognitiivinen ergonomia -kurssi keskittyy tähän työn tiedolliseen puoleen ja sen osatekijöihin kuten  muisti ja oppiminen, havaitseminen ja tarkkaavaisuus, kielelliset toiminnot ja päätöksenteko. Työterveyshuollossa on hyvä olla osaamista työtapojen ja työolojen muokkaukseen niin, että  ne vastaavat ihmisen tiedonkäsittelyn kykyjä ja rajoja sekä tukevat ihmisen työ- ja toimintakykyä.

Tavoitteena on, että kurssin jälkeen osallistuja

  • tuntee kognitiivisen ergonomian perusteet ja osaa soveltaa niitä omassa työssään
  • tunnistaa työssä esiintyviä kognitiivisia kuormitustekijöitä
  • osaa esittää ratkaisuvaihtoehtoja ja kehitysehdotuksia työn kognitiivisen kuormituksen  ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi
Kurssista saa hyväksytyn suorituksen jälkeen 15 teoriatuntia.


Ilmoittautuminen    20.9.  mennessä

Lisätietoa: Pilvi Karjalainen pilvi.karjalainen@uef.fi



Kotiorganisaatio/hanke: Työterveyshuollon virtuaaliyliopisto