Tervetuloa LUMA-keskus Suomen verkkokursseille!

Tältä sivulta löydät verkkokursseja matematiikan, ympäristöopin, luonnontieteiden ja teknologian opetukseen ja tiedekasvatukseen. Verkkokurssit on suunnitellut ja toteuttanut LUMA-keskus Suomi, joka on 11 yliopiston tiedekasvatukseen keskittyvä verkosto. 

Lue lisää LUMA-keskus Suomen toiminnasta, tapahtumista ja oppimismateriaaleista osoitteessa https://www.luma.fi/.

Tutustu kurssitarjontaamme:

LUMAn lumoa -täydennyskoulutuskokonaisuus

Käy yksi, kaksi tai vaikka kaikki! LUMAn lumoa täydennyskoulutukset on suunnattu kaikkien aineiden opettajille, ohjaajille ja opettajaksi opiskeleville varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.

Lue lisää kursseista: https://www.luma.fi/luman-lumoa/
Läs mer på svenska: https://www.luma.fi/sv/fangslande-luma/ 

LUMATIKKA-täydennyskoulutuskokonaisuus

LUMATIKKA-koulutus on suunnattu matematiikan parissa varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa tai toisella asteella työskenteleville opettajille. Koulutuskokonaisuus koostuu kolmesta osasta, jotka ovat (1) kaikille opettajille yhteinen osa, (2) opetusastekohtainen osa sekä (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa. Voit suorittaa itsenäisesti täysin verkon välityksellä koko koulutusohjelmapolun tai vaikka vain tutkailla yksittäisiä itseäsi kiinnostavia kursseja tarpeesi mukaan. LUMATIKKA on Opetushallituksen vuosina 2018–2022 rahoittama ja LUMA-keskus Suomi -verkoston toteuttama matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutus.

Lue lisää kursseista: https://lumatikka.luma.fi/   Läs mer på svenska: https://lumatikka.luma.fi/sv/

Luonnontieteet nyt ja tulevaisuudessa

Kursseja kaikille luonnontietiestä kiinnostuneille. Kurssien tavoitteena on tutustua ajankohtaiseen tutkimustietoon eri tieteenaloista ja tarkastella niiden merkitystä yhteiskunnassa. Kurssit sopivat erinomaisesti myös lukiolaisille!

Tiedekasvatuksen perusteet

Erityisesti yliopistoille suunnattu kurssi tiedekasvatuksen teoreettisesta taustasta. Kurssi vastaa kysymyksiin mitä tiedekasvatus on ja miten tiedekasvatusta pitäisi tutkimuksen näkökulmasta toteuttaa.

Projektioppiminen LUMA-aineissa
Kattava alusta projektioppimisesta kiinnostuneelle: etsi tietoa, esimerkkejä tai käy kurssina.

Tervetuloa tiedekasvatuskurssille oppimaan tiedekasvatuksen teoreettisesta taustasta ja tutkimuksesta. Kurssi antaa valmiudet tiedekasvatusaktiviteettien tutkittuun tietoon perustuvaan suunnitteluun sekä lasten ja nuorten kanssa toimimiseen. Kurssi on keskustelutehtävien kautta vuorovaikutteinen itseopiskelukurssi. Kurssilla harjoitellaan myös akateemista kirjoittamista ja tiedonhakua lopputehtävän muodossa.

Kurssin kohderyhmään kuuluvat tiedekasvatustoiminnasta kiinnostuvat opetusalan ihmiset ympäri Suomen. Kurssia suositellaan yliopisto- ja toisen asteen opiskelijoiden lisäksi jo työelämässä oleville opettajille, kerho-ohjaajille, huoltajille tai isovanhemmille, eri organisaatioiden asiantuntijoille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille.


Projektioppiminen LUMA-aineissa kokonaisuus koostuu kahdeksasta erillisestä osiosta, joista kukin käsittelee omaa aihettaan:

  • Osioissa 1-3 pääset perehtymään projektioppimiseen ja sen toteuttamiseen teoreettisesta näkökulmasta. Kuulet myös opettajien kokemuksia projektioppimisen toteuttamisesta.
  • Osioissa 4-8 täydennät oppimaasi sellaisten laajempien teemojen parissa, joihin projektioppiminen erityisesti sopii. Kuulet myös paljon esimerkkejä toimivista yhteistyömuodoista ja projekteista.

Voit valita kokonaisuudesta haluamasi osiot tai suorittaa ne kaikki. Jokaisen osion lopussa on tehtävä, jolla voit testata tietämyksesi aihepiirin asioista. Kurssi sopii hyvin opettajaksi opiskeleville ja työssä oleville opettajille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.